Jaarverslag Oosterschelde Boven Water 2016

 

Voor de Oosterschelde Boven Water is het jaar weer voorbij.

Op zondag 4 september sloten we het 21ste seizoen af met het tentoonstellen van de aquaria bij Goese Sas t.b.v. de Oosterscheldeweek. Door de voorspelde storm en regen verwachtten we niet veel kinderen op de dijk en die verwachting kwam helaas uit. Ondanks dat het weer achteraf reuze meeviel, bleef het stil. Desondanks kregen we veel bezoek bij de bakken, want gedoken werd er wel.

Vol verwondering staarden duikers naar het aquarium waarin we het sinds lange tijd weer waargenomen, gestippeld mosdierslakje (Thecacera pennigera) hadden verzameld. ‘Zit dit slakje echt hier’, was de veelgehoorde vraag, ‘Wat mooi!’

En ja, ze zaten hier echt, vrij veel zelf, maar de meeste duikers waren er compleet overheen gezwommen op weg naar het diepe…

 

Dit jaar werkten we voor het eerst met een nieuw projectplan. Geen gemakkelijke opgave, want voordat we aan alle voorwaarden hadden voldaan voordat zo’n projectplan goedgekeurd wordt, waren we al gauw een paar weken verder. Maar met hulp van Annebeth Korteweg van het NPO en Desmond van Santen van de NOB kwamen we er gelukkig uit!

Al een aantal jaren liep het bezoekersaantal bij de wandelingen terug, waardoor wij ons hebben bezonnen op een nieuwe opzet. Hoofddoel van de Oosterschelde Boven Water is het onder de aandacht brengen van de rijkdom van de Oosterschelde onder water aan niet-duikende mensen. Daarnaast is het doel om de belangstelling van diezelfde mensen te wekken om er ook eens zelf een kijkje te nemen.

Om deze doelen te bereiken worden we gesteund door het Nationaal Park Oosterschelde en de Nederlandse Onderwatersportbond.

Zij maken het financieel mogelijk om met de benodigde spullen zoals tafels, aquaria, netten, potjes, loepjes en educatief materiaal zoals boeken en folders onze boodschap over te brengen.

Aan ons de taak om daartoe een gro(o)t(er) publiek te trekken.

 

Na het succes in Zierikzee in 2015  is de gedachte ontstaan om de bakken op te stellen op drukbezochte plaatsen zoals in Zierikzee, Burgh- Haamstede en Renesse. Daarbij moest natuurlijk rekening gehouden worden met de mogelijkheid om aan vers zeewater te komen en ‘onze’ dieren ook weer snel en veilig terug te kunnen zetten na afloop van de activiteit.

Uiteindelijk kwamen we terecht in het Deltapark Neeltje Jans en is er vergunning aangevraagd door Desmond van Santen om in Burghsluis en Zierikzee de bakken op te stellen.

 

De eerste zondag dat we op Neeltje Jans in het Deltapark gastvrij werden ontvangen, was helaas precies een heel rustige dag qua bezoekers. Wat we jammer vonden is dat onze bezoekers alleen door het betalen van entree de bakken konden bekijken. In de vooraankondiging was wel een kortingsactie opgenomen, maar omdat onze activiteit in principe gratis is voor belangstellenden, vonden we dat toch een nadeel.

Pech was er ook die dag, want door het verplaatsen van een tafel wegens de tochtige plek waar de wieren opgesteld waren, vielen er aquaria op de grond. Het bleef gelukkig bij materiele glas- en waterschade, want de dieren hebben we allemaal kunnen redden!

 

De daaropvolgende activiteit was op de picknickplek naast het vuurtorentje in Burghsluis.

Mede door het mooie weer werd het een enorm succes. Veel wandelaars, strandgasten en fietsers vereerden onze vissen, hooiwagenkrabben, slakken en zakpijpen met een bezoekje, er werden veel vragen gesteld en we kregen enthousiaste reacties.
Op grond van dit succes hebben we besloten ook op de andere data op deze plek de aquaria tentoon te stellen. En met uitzondering van de laatste keer op zondag 21 augustus (niet doorgegaan wegens het noodweer die dag) is het bezoekersaantal iedere keer rond of meer dan 100 geweest. Er kwamen zelfs ‘vaste’ bezoekers op af!
De activiteit van 21 augustus 2016 wordt doorgeschoven naar volgend seizoen en als extra datum ingepland.

 

Ook de scholendag in het kader van De Week van de Zee op donderdag 12 mei was dit jaar een geslaagd evenement. Er hadden zich maar liefst 7 scholen aangemeld en het was een gaan en komen van groepen kinderen. Uiteraard werden de zeesterren goed bekeken, maar ook de schelpen en krabbenscharen en -schilden die we op die dag bij ons hebben werden zeer geïnteresseerd bekeken.

 

 

Ter voorbereiding:

Eind 2015 is de planning van de Oosterschelde Boven Water bekend gemaakt op de website van de Biologische Werkgroep van de NOB (“BW”). Ook is voor de duikers de vergunning aangevraagd die nodig is om te verzamelen door de secretaris van de BW.

Onze  Facebookpagina wordt gebruikt om de data en locatie aan  te kondigen en foto’s te uploaden. Hij wordt regelmatig voorzien van nieuwe foto’s en inmiddels hebben we al bijna 400 likes! Daar tussendoor én in het winterseizoen zetten we er wetenswaardigheden van de Oosterschelde op om onze volgers geboeid te houden en zo veel mogelijk het leven in de Oosterschelde te blijven laten zien.
Astrid Meijer heeft voor het persbericht in de PZC gezorgd om de Goese Sasdag aan te kondigen.

Daarnaast heeft Edwin van der Sande, fotograaf en reporter bij DuikeninBeeld een promofilm voor ons gemaakt in de vorm van een reportage van een dagje Oosterschelde Boven Water.

Ook komen we (heel even) voor in de film ‘Nationaal Park Oosterschelde, mijn beste vakantie ooit’ door Thumbed productions https://www.youtube.com/watch?v=WDxOJa-Sekk

 

 

De uitvoering:

Op zondag 29 mei,  12 juni, 26 juni en 10 juli verzamelden de duikers in alle vroegte dieren en wieren in de Oosterschelde. Voor elke activiteit zijn tenminste 2 duikers/biologen en 2 begeleiders op de kant ingezet. De plek waar de aquaria tentoongesteld werden was op 29 mei in Deltapark Neeltje Jans en 3 keer bij Burghsluis. Een deel van het verzamelen vindt plaats in de haven van Burghsluis. Van de havenmeester kregen we iedere keer toestemming om te verzamelen, vanwege de bijzondere activiteit.

 

Zonder de bijdrage van Herre Stegenga (specialist in algen) is een activiteit van de Oosterschelde Boven Water niet compleet te noemen. De algen hebben een vaste plaats ingenomen bij de aquaria: één van de tafels staat altijd vol met lage bakken waarin tot wel ca. 25 soorten wieren tentoongesteld worden, keurig gesorteerd in groen-, rood- en bruinwieren.  Mede dankzij zijn inbreng en grote kennis is dit jaar de Wierenwaaier, geschreven door Guido Krijger en Ellen Schoenmaker, uitgekomen. Een contact dat gelegd is tijdens een van onze activiteiten vorig jaar.

 

  

Terug- en vooruitblik.

Uiteraard past hier onze dank aan het Nationaal Park Oosterschelde voor de ondersteuning van onze activiteiten in 2016. Door alle betrokkenen zijn veel inspanningen verricht om onze Oosterschelde Boven Water nieuwe stijl tot een succes te maken!

Ook de samenwerking met het IVN, Vereniging voor Natuur en Milieueducatie afd. de Bevelanden, het Milieu Educatie Centrum de Bevelanden en het NME Centrum Schouwen Duiveland in het kader van de Week van de Zee en met het Nationaal Park Oosterschelde voor de Oosterscheldeweek is prima verlopen. Gezien de belangstelling en de enthousiaste reacties van de bezoekers hopen wij dat deze activiteiten volgend jaar weer georganiseerd kunnen worden.

Ook dank aan de Nederlandse Onderwatersportbond die sinds dit jaar de OBW steunt.
En natuurlijk dank aan de duikers, Lodewijk Roelen, Pieter van der Marel, Astrid Vis en Harry van Laarhoven, die naast het verzamelen van de dieren ook de tijd nemen om uitgebreid uitleg te geven over wat er in de bakken te zien is.

 

Zoals het er nu uitziet, starten we in 2017 weer met een nieuwe reeks van “De Oosterschelde Boven Water”. De volgende data zijn gepland.

 

vrijdag    12 mei  WEEK v.d. ZEE  Ouwerkerk, t.b.v. week van de zee: basisschool

Zondag  28 mei Burgsluis

Zondag  11 juni Burgsluis

Zondag  25 juni Burgsluis

Zondag  9  juli  Burgsluis

Zondag  13 augustus Burgsluis

Zondag 20 augustus Burgsluis (inhaaldatum 2016)

Zondag 27 augustus Burgsluis (reservedatum)

Zondag  4 september Goese Sas   (Oosterschelde week)

 

Als er leden van de Biologische Werkgroep zijn die tijd en zin hebben om op een van deze data mee te helpen bij de bakken, kunnen zij zich aanmelden bij

Carla van Westing:  c.van.westing@gmail.com

Of bij

Lilian Schoonderwoerd: nschoonderwoerd@upcmail.nl