De Oosterschelde boven water

(voorheen "Hans Verkooijen Wandelingen")

Verslag van de Oosterschelde boven water 2015
Verslag van de Oosterschelde boven water 2014
Verslag van de Hans Verkooijen Wandelingen 2013
Verslag van de Hans Verkooijen Wandelingen 2012
Verslag van de Hans Verkooijen Wandelingen 2011
Verslag van de Hans Verkooijen Wandelingen 2010
Verslag van de Hans Verkooijen Wandelingen 2009


Ook dit jaar begeleiden de Vereniging Natuurmonumenten, de Stichting Het Zeeuwse Landschap en de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) wandelaars voor de “De Oosterschelde boven water. Met dit thema hebben de verschillende organisaties elkaar weten te vinden.


In de agenda staan de data van de wandelingen rondom de vloedlijn.

“Wandelen boven de vloedlijn” gebeurt onder leiding van een gids van de Vereniging Natuurmonumenten/Stichting Het Zeeuwse Landschap. De tocht gaat door de duinen die zich nog volop aan het ontwikkelen zijn. De omgeving is dynamisch. Wind, Noordzee en Oosterschelde zijn de elementen die veel invloed hebben op landschap, plantengroei en leefgemeenschappen die er zich ontwikkelen.

“Wandelen onder de vloedlijn” is normaal gesproken alleen weggelegd voor duikers, maar daar heeft de Biologische Werkgroep van de NOB iets op gevonden. De biologen hebben een aantal aquaria ingericht: krabbetjes, veel soorten wier, vis, spookkreeftjes, bloemdieren, slakken, mosdiertjes. Kortom, het rijke wieren- en dierenleven van de Oosterschelde onder water valt er in te bewonderen. Biologen/duikers geven informatie en vertellen over de geschiedenis van de Oosterschelde en haar levensgemeenschappen. Bij de aquaria wordt deskundige informatie gegeven over wieren en hun belangrijke rol in de Oosterschelde. Na afloop worden de dieren en wieren terug gezet in de Oosterschelde.


Startpunt voor “De Oosterschelde boven water"

Als je op Neeltje Jans aankomt, ga je richting de mosselkweker. Als je daar op aan rijdt moet je op de T-splitsing kiezen en ga je naar rechts. Die weg mag je eigenlijk niet in, maar de parkeerplaats is bereikbaar. Op die parkeerplaats, aan het einde links, is het gratis parkeren en start de wandeling.

Kosten: volwassenen € 3, kinderen tot en met 16 jaar € 1,50. Leden van Het Zeeuwse Landschap of Natuurmonumenten gratis.

Begintijd: 14.00 uur.

De data van de wandelingen rondom de vloedlijn staan in de agenda.

Aanmelden: niet nodig. Voor groepen wel gewenst, bij Het Zeeuwse Landschap.

Alle Wandelingen worden ondersteund door het Nationaal Park Oosterschelde. De deelnemende organisaties zijn de Vereniging Natuurmonumenten, de Stichting Het Zeeuwse Landschap en de Biologische Werkgroep van de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB).


Correspondentie:

Stichting Het Zeeuwse Landschap
Bezoekadres:
Brugstraat 51
4475 AN Wilhelminadorp.

Postadres:
Postbus 25,
4450 AA Heinkenszand.
Telefoon: 0113-569110
Telefax: 0113-569111
Email: Het Zeeuwse landschap

Biologische Werkgroep van de NOB

Carla van Westing: Telefoon: 06-53545178
Email: Carla van Westing

Lilian Schoonderwoerd: Telefoon: 06-34316484
Email: Lilian Schoonderwoerd