Specialisatie Onderwaterbiologie

Recensie Specialisatie Onderwaterbiologie
Door: Wijnand Vlierhuis.

In mijn vakantie heb ik het gloednieuwe boek “Specialisatie Onderwaterbiologie” doorgenomen. Al vooral kan ik vermelden dat dit geen straf was, het is een zeer interessant boek.
Het boek is geschreven als cursusmateriaal en zal gebruikt worden voor specialty’s bij de NOB en bij de NELOS, en in grote letters wordt vermeld dat de stichting Nationaal Park Oosterschelde ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd.
Na de inleiding beginnen ze met twee hoofdstukken over materie die je veelal beknopt voorin vissengidsjes vindt. Daarin verschilt dit boek wezenlijk van dit soort gidsjes; er worden zeer weinig specifiek soorten genoemd, maar meer een enkel voorbeeld bij de uitvoerige behandeling van de indeling van het planten en dierenrijk in groepen, en juist meer van de informatie die bij gidsjes juist voorin worden weg gepropt.. Dit is wat wetenschappelijke materie, maar dit boek is bedoeld voor wie verder wil dan alleen maar namen bij vissen plaatsen en dan is bekendheid met die indeling een belangrijke basiskennis.
Stukken tekst worden afgewisseld met eenvoudige en daardoor duidelijke tekeningetjes, stukjes kadertekstjes voor extra uitleg, en het boek staat bomvol mooie en duidelijke foto’s. Overigens wordt naast zout water ook redelijk wat aandacht besteed aan zoet water, maar dan wel allemaal voorkomend in Nederland.
De verdere hoofdstukken, in totaal 6, behandelen de overige factoren die van invloed zijn op het onderwaterleven, zoals zoutgehalte, bodemsoort, onderlinge verbanden tussen de dieren en planten zelf in hoofdstuk 3, de seizoensinvloeden in hoofdstuk 4, en in hoofdstuk 5 een hele interessante, de invloed van de mens op het onderwaterleven. Dit gaat van invoer van exotische dieren die via schepen mee rijden tot het aanleg van de bollenriffen.
Het boek sluit af met een aantal bijlagen zoals relevante stukjes regelgeving, een namenlijst van dieren voor zover ze in dit boek behandeld zijn een (beperkte) verwijzingslijst naar vissengidsjes, een eigen in te vullen natuurkalender, een krabben determinatiekaart.
Zelf ben ik zeer te spreken over dit boek, uitgaande van de discussies die wel eens op DuikForum voorkomen over dit onderwerp zal dit voor veel meer mensen kunnen gelden. 184 pagina’s vol, op hetzelfde formaat en in dezelfde layout als de overige NOB cursusboeken. Prijs is mij onbekend. Maar in ieder geval een aanrader dus, ook voor wie niet de cursus doet zal oon hoop extra opsteken met het doorlezen van dit boek.

Ik heb toch wat kleine kritiekpuntjes gevonden, maar dit zijn allemaal details die hopelijk als errata kunnen worden overgenomen voor in een volgende druk of zo:
-de zeevonk wordt behandeld zowel bij plantaardig plankton (pag.15) en bij het dierlijk plankton (pag.26);
-pag. 42 beschrijft in de tekst schelpkokerworm Lanice conchilega, doch de bijbehorende foto’s zijn van de waaierkokerworm Sabella pavonina;
-pag. 52 beschrijft een naaktslakvorm met als voorbeeld millenium wratslak Getodorus planata, doch de bijbehorende foto op de pagina ervoor is mijns inziens een rosse sterslak Onchidoris bilamellata;
-op pag. 96 en 97 wordt het verhaal van de warmte afgifte door zandbanken aan het water twee keer verteld. In andere bewoording maar de informatie is identiek.

Wijnand Vlierhuis.

Specialisatie Onderwaterbiologie
Auteurs: Theo bakker, Peter van Bragt, Wim Doeselaer, Tiny Heremans, Runa Kuller, Anne Lammers, Ivo Madder, John Maes en Desmond van Santen.
Jaar: 2008
Illustraties: kleurenfoto’s en tabellen
Prijs: incl. brevetregistratiekaart € 21,95
Uitgever: Nederlandse Onderwatersport Bond
ISBN: 978-90-71922-19-0