Veldgids De Nederlandse zeevissen

Recensie Veldgids Nederlandse zeevissen
door Godfried van Moorsel.
Uitgave van: Sportvisserij Nederland.

Dit ringbandje van 16 bij 10 cm komt bij het openslaan gelijk terzake met een zestal stevige pagina’s met kleine plaatjes van 119 soorten zeevissen. Daarbij wordt verwezen naar het paginanummer waar de betreffende soort wordt behandeld. Zo kom je vaak al snel op de juiste soort en anders zit je meestal wel in de buurt. Wie niet zeker is vindt in deze gids ook nog determinatiesleutels, eerst tot op families en vervolgens in die volgorde verder op soort. Voor een sportduiker zijn de kenmerken in de sleutels niet altijd even praktisch, bijvoorbeeld omdat je een vis onder water niet even op zijn rug legt of het aantal vinstralen telt. Elke soort heeft een eigen pagina met foto en bijbehorende tekst die achtereenvolgens ingaat op herkenning, verspreiding, leefwijze en voedsel. De herkenningspunten sluiten mooi aan op pijltjes en nummertjes bij de foto. Dat compenseert ruimschoots de voor de duiker soms wat minder praktische determinatiesleutel. De foto is meestal van de linkerzijde en van een ‘uitgeknipt’ exemplaar. De originele foto is soms een bovenwater- soms een onderwaterfoto. Als duiker heb je misschien een voorkeur voor foto’s van vissen in hun natuurlijke omgeving. Dat soort boeken bestaat al en vergeet niet dat de doelgroep primair de sportvisser is, die bekijkt de vis nu eenmaal boven water.

Het boek meldt dat het de soorten uit het Nederlandse kustgebied behandelt alsmede soorten die door beroepsvissers regelmatig uit de Noordzee worden aangevoerd. Veel van de 119 soorten kom je als duiker nooit tegen, maar je zult tevergeefs zoeken naar een paar soorten die incidenteel worden gevonden op en in wrakken op de Noordzee - zoals de Luipaardgrondel. Niettemin kunnen we met deze compacte gids ons voordeel doen. Naast de behandeling per soort is er ook nog een register met namen in het Latijn, Engels, Duits en Frans en vind je gegevens over hengelrecords en bescherming. Het is een mooi overzicht geworden met een hoop interessante informatie. Verder is het gewoon leuk te weten dat er in de Noordzee ook wel eens een Haringhaai of Voshaai rondzwemt.

Wie de gids eerst on-line wil bekijken

Alle soorten zijn ook opgenomen op een dubbelposter en er is een vergelijkbare veldgids voor het zoete water

Sportvisserij Nederland is sowieso een prachtige bron van informatie, onder andere in de vorm van een aantal kennisdocumenten:

Veldgids De Nederlandse zeevissen
Uitgave Sportvisserij Nederland.
Jaar: 2009
Illustraties: Vrijstaand gemaakte foto's
Prijs: € 10,-

Godfried van Moorsel