Verslag van cursus onderwater Biologie 2014

tekst: Detlef
fotos: Marieke van Dinter

Na een dagje duiken in Zeeland kwamen we rond 18:30 bij de Koebel in Burgh Haamstede aan. Het aantal cursisten was veel kleiner dan het aantal BW leden en de meeste waren buiten in de zon aan het eten. Dat voorbeeld hebben we meteen gevolgd.

In de loop van de avond nam met aantal cursisten toe. Vanuit alle hoeken van het land, van Zeeland tot Noord Holland tot en met Twente en Limburg waren ze toegestroomd om meer op te steken over het onderwaterleven.

Na een introductie rondje en een welkomstwoord van Anne, kregen we een overzicht van de wieren en de dieren van Ron, geïllustreerd met door hem zelf gemaakte foto’s. We kregen te horen over sponzen en zakpijpen, slakken en geleedpotigen en aan het einde van de avond moesten we proberen aan de hand van plaatjes de dieren in de juiste groep te plaatsen. Na een eerste interessante dag, dag iedereen redelijk op tijd in zijn stapelbed.

De volgende ochtend was er een eerste duik bij Burghsluis. We hadden een opdracht mee voor een onderzoekje dat we zelf moesten doen en een tweede opdracht om te proberen om onder water van elke groep dieren minimaal 1 exemplaar te vinden. Op de wormen en de ribkwallen na is dit gelukt. Er waren een hoop blauwe haarkwallen en het was schitterend om te zien hoe die verschillende dieren tot prooi dienden.

Het was een heerlijke duik, op een voor mij nieuwe stek. Ik ga hier zeker nog vaker duiken. Terug in de Koebel was er een lunch en presentatie van Floor over ecosystemen en samenhang tussen de verschillende organismen. Met deze kennis op zak, gingen we duiken in de Grevelingen. Op zoek naar de extra info voor de eigen opdracht en op zoek naar een ecosysteem(pje) dat we bij terugkeer in de Koebel mochten beschrijven.

De stek aan de Kerkweg was erg druk, maar ook weer lekker duiken. Het was leuk om de theorie in de praktijk te zien. Een beetje uit het gedrang van de andere duikers was het zicht goed en konden we mooie foto’s maken.

Terug in de Koebel was er een lekker pasta maaltijd gevolgd door een quiz. Tot teleurstelling van Peter was er geen elke groep in geen enkele ronde die alle vragen goed had. Desondanks hebben we veel lol gehad.

De zondag ochtend begon met een presentatie van Peter over de invloed van de mens op het duikmilieu. Er was nog even een filosofische of de mens nu alleen een biotische of ook een a-biotische factor is. Het was nog ochtend en te vroeg voor het glas goede wijn dat hier ongetwijfeld de extra inspiratie voor de discussie geleverd had.

Na de presentatie gingen we weer naar Burghsluis voor het boven water deel van deze onderwater biologie cursus. In de getijdezone gingen we op zoek naar diertjes. Ze vonden niet alleen een hoop krabben en wormen maar ook een boze Homo Sapiens var zeevisserus die vond dat wij door het stenenkeren zijn kans op het vangen van zeebaars verprutsen. Toen hij verhaal wilde komen halen, was hij toch onder de indruk van de biomassa van onze groep en koos bij eieren voor zijn geld.

We hebben veel gezien (en gevangen) en ’s middags mochten we krabben en garnalen determineren. Dat viel niet altijd mee, vooral de garnalen waren soms lastig als ze niet stil wilden zitten en je een bril op moest zetten om de determinatiekenmerken te zien.

Na de lunch, mochten we onze brevetregistratiekaart inleveren en hopelijk valt een dezer dagen de enveloppe met het fel begeerde plastic kaartje thuis op de mat. Het was een super weekend waar ik niet alleen een hoop dingen geleerd heb, maar ook veel leuke mensen ontmoet heb, die ik ook in de toekomst nog regelmatig hoop te ontmoeten.

Detlef